התמכרות להימורים היא הרסנית עבור האדם המכור עצמו, אך נוסף על ההכרה בנזקים שהיא גורמת לחיי המכורים והמכורות – חשוב להבין עד כמה גדולה ההשפעה שלה גם על מעגלי האנשים סביבם. פיתוח היכולת להיעזר בחברים ומשפחה ולייצר סביבה תומכת, במקביל לטיפול מקצועי במרכז גמילה מהימורים ובשיטות המותאמות לצרכים של המכורים עצמם, הם אלה שמאפשרים להתניע תהליך גמילה מוצלח ולמנוע הידרדרות וחזרה להימורים, גם בחלוף שנים רבות.
תסמינים של התמכרות להימורים
דחף בלתי נשלט להימורים יכול להיות גלוי לעין, ממש באותה מידה כמו שהוא עשוי להיות שקוף לחלוטין, אם המכור עצמו יידע להסתיר את ההרגלים הללו מסביבתו. אבל גם האנשים שבטוחים שהם מצליחים "לעבוד על הסביבה" ולהחביא את ההתמכרות שלהם מהחברה שהם חיים בתוכה, לא יכולים להצליח בהסתרה הזו לאורך זמן – ובסופו של דבר היא תצוף ותתגלה.
התפקיד של המשפחה והחברים הקרובים של מכורים הוא לא רק לזהות סימפטומים של התמכרות, אלא גם לעשות מעשה, לעודד ואפילו להוביל אותם לקבלת טיפול בהתמכרות כפייתית, שעשוי ממש להציל את חייהם.
אפשר לחלק את התסמינים של התמכרות להימורים לסימפטומים אקטיביים ולצידם מאפיינים הימנעותיים, למשל:
- התנהגות קיצונית חיובית או שלילית – ובעיקר כזאת שאינה מותאמת לסיטואציה. תגובות קיצוניות של שמחה ועצב, התבטאויות מילוליות שלא מאפיינות את אותו אדם, דיבור מבולבל, "אמירת שטויות" או ביטוי פיזי כמו הזעה ובכי, במצבים שאינם "נכונים".
- היעדרות ממפגשים חברתיים – בניגוד לביטויים המוחצנים, יש מכורים שהמודעות לחוסר השליטה העצמית שלהם והחשש מהתנהגות לא הולמת בחברה, גורמת אצלם להימנעות מהגעה למפגשים, לירידה בתקשורת הכתובה ולהפסקת קשר עם הסביבה, בעיקר עם אנשים שהם מתביישים להודות בפניהם על ההרגלים הלא טובים שפיתחו.
בין אם התסמינים של ההתמכרות להימורים הם מוחצנים או מופנמים, חדות עין של המשפחה והחברים ויצירת מרחב מוגן נפשי שהוא נטול ביקורת כלפי המכורים, הם אלו שעשויים להיות המפתח הדרוש עבורם להתחלת תהליך החלמה.
גורמי סיכון להימורים פתולוגיים
האם מהמרים מכורים בהכרח ירשו את זה מההורים? על אף שקיימת שכיחות גבוהה למדי של מקרים שבהם קיימים "שני דורות" של מכורים להימורים, לא ניתן להגיד באופן מובהק שהנטייה להתמכרות והתפתחות של התנהגות "מתמכרת" היא תורשתית, כפי שרבים חושבים.
מצד אחד, טבעי שכשאדם צופה מהצד בהתנהגות קבועה – גם אם הרסנית – בקרב אבא או אמא שלו, יהיה ניסיון כזה או אחר שלו לחקות את אותה התנהגות, או לכל הפחות תשתרש בתוך הבית אווירה מקלת-ראש בכל הנוגע להימורים.
גם אם מדובר על הימורים חוקיים בישראל, כמו טוטו, לוטו ודומיהם, הגיוני יותר לכאורה שמי שמורגל מהבית "למלא טפסים" בכל שבוע מחדש ולנסות את מזלו בתחום הזה, יגדל להיות אדם שמגדל את ילדיו לחבב את נושא ההימורים בספורט בפרט – והימורים בכלל.
האם זה אומר, בהכרח, שהצאצאים יגדלו להיות מכורים להימורים? כמובן שלא, אך עדיין ילדים להורים עם בעיית הימורים, גדלים לתוך "קרקע פורייה" ועשויים לפתח ביתר קלות נטייה להתמכרות, או לחילופין לא לייחס להתנהגות שכזאת חשיבות מספקת, להימנע מלטפל בה או שלא להירתע ממנה, עד שמגיע שלב ההתמודדות עם תוצאותיהם של אותם הרגלים.
עליות וירידות חדות במצב הרוח – כיצד הן מעודדות התמכרות להימורים?
למרות זאת, אי אפשר לקבוע שכלל המכורים הם אנשים שמלכתחילה היו "מועדים לפורענות". פעמים רבות, ההתמכרות מתחילה אצל מכורות ומכורים בלי שום קשר לחינוך שקיבלו, בניגוד גמור להרגלים שהוקנו להם או לנורמות חברתיות של סביבה שגדלו בה.
נראה שלטריגרים של אמצע החיים ומצבים בלתי צפויים שהם נקלעים אליהם, כאלה שמחוללים פעמים רבות שינויים רדיקליים בהתנהלות היום יומית של אנשים מאותו הרגע ואילך, ישנה השפעה משמעותית משל עצמם גם על התפתחות של התמכרות ובמיוחד התמכרות להימורים – ובעיקר כאלה שלא דורשים מאמץ מיוחד, כדוגמת הימורים אונליין שהם נגישים במיוחד ולא מצריכים אפילו יציאה מהבית.
איך זה קורה? ייתכן שהמתח ה"טוב" והציפייה לקראת זכייה, זעומה ככל שתהיה, מייצרים עלייה ניכרת בהורמון הדופמין ותחושה נהדרת שמטשטשת כל עצב, דיכאון או טראומה שמעיבים על הנפש.
ההתפתחות של התמכרות והרגל של הימורים כפייתיים, נוצרים בשל הזמניות של העלייה במתח החיובי הזה: אחרי שהתחושה הטובה הזאת מתפוגגת, מגיעה כמובן ירידה חדה במצב הרוח, שמקצרת עוד קצת את היכולת להמתין עד להימור הבא, משמע עד לסיכוי "להרגיש טוב יותר".
בשלב הזה, נוצר מעגל אינסופי של שמחה ועצב שמופיעים בתדירות גבוהה, מעגל שקשה מאוד לצאת ממנו ללא יצירת התנאים המתאימים, השימוש בכלים המקצועיים הנכונים וכאמור ההיעזרות בסביבה האנושית, עד כמה שניתן.
גמילה מהימורים במרכז מקצועי תומך
סיוע של אנשי מקצוע המתמחים בליווי תהליכי החלמה מהתמכרויות, מהווה חלק בלתי נפרד ואף הכרחי ליציאה ממעגל ההימורים הכפייתיים באופן סופי, ולהקניית הרגלים נכונים ובריאים יותר לחיים.
גמילה מהימורים מתרחשת אצל רבים בדרך פתלתלה ומלאה במהמורות, בעיקר בקרב מי שמתמודדים עם ההתמכרות שנים רבות – ועוד יותר אצל מי שהסביבה האנושית שלהם לא תומכת בהם מספיק, או לחילופין אפילו "שמה גלגלים" בתהליך ההחלמה שלהם, מסיבות כאלה ואחרות.
מכון גמילה מהימורים מעניק מעטפת שלמה שכוללת תנאים פיזיים מיטביים לתהליך היציאה ממעגל ההתמכרות, קבלת הדרכה וליווי מקצועי אינטנסיבי, יסודי ומותאם אישית אל כל מטופלת או מטופל – ובעיקר מעקב צמוד עד "היום שאחרי", שעלול להיות הרגע המאתגר ביותר בחייהם של המכורים, השלב שבו הם צריכים להטמיע את הכלים החדשים שרכשו בתוך החיים עצמם.
גמילה מהימורים כפייתיים היא מאתגרת אך אפשרית: המוכנות הנפשית לקראת "נפילות" שבהחלט יכולות לפגוש את המכורים בדרך ולייצר אצלם התמודדויות מול היצר הרע שבתוכם – גם הרבה אחרי שהתהליך הטיפולי הראשוני יסתיים, היא זו שתהפוך עבורם למלווה העיקרית והאפקטיבית ביותר, בדרך להחלמה.