יש המון אנשים, גברים ונשים בישראל ובעולם, שמגיעים לתקופה של עישון קנאביס כל יום. צעירים ומבוגרים, בעלי תפקידים בכירים לצד בטלנים, גברים ונשים – הרבה מהם מעשנים קנאביס באופן יומיומי.
מה זה אומר עליהם? ומה זה אומר עלי או על אנשים שאני מכיר ומעשנים קנאביס בכל יום? על כל השאלות האלה נענה בהמשך, אבל קודם כל נפתח במספרים. כמה אנשים צורכים מריחואנה מדי יום ביומו?
קצת מספרים ונתונים לפני הכל
אם גם לך יש הרגל של עישון קנאביס כל יום, אולי ישמח אותך לגלות שעל פי סקר שערך מגזין קנאביס, בהשתתפות של כ-2,500 צרכני מריחואנה בישראל, רובם ציינו שהם עושים זאת בכל יום.
אם לדייק, עישון קנאביס כל יום זה הרגל של 54.7 אחוזים מהמשיבים שענו על הסקר. עוד 19% ציינו שהם צורכים קנאביס כמעט מדי יום.
בקיצור, עישון קנאביס בכל יום אינו נדיר ואפילו להיפך – זו תופעה נפוצה מאוד. השאלה הגדולה היא מה קורה למי שמעשן מריחואנה בתדירות גבוהה, האם זה מסוכן לבריאות ולמה הוא עושה את זה: מתוך מקום של הנאה או התמכרות?
עישון קנאביס כל יום גורם להתמכרות?
הרבה מצרכני הקנאביס לא יודעים את זה, אבל שימוש בקנאביס עלול להוביל להתמכרות או לתלות במריחואנה. מחקרים שונים טוענים כי כ-10% מצרכני וצרכניות הקנאביס מפתחים תלות מסוימת בסם – וחלקם אף מתמכרים אליו.
אין ספק שיש הרבה צרכני קנאביס יומיים שעושים את זה מתוך הנאה, אבל אסור להתעלם מאלה שנכנסו ללופ של עישון קנאביס כל יום והם לא מצליחים לשבור את המעגל הזה.
איך לדעת אם אני מכור לקנאביס?
ברוב המקרים, התמכרות לקנאביס אינה דומה להתמכרויות קשות אחרות כמו התמכרות לסמים קשים או לאלכוהול.
הרבה פעמים התלות הזאת במריחואנה מגיעה ממקום של בריחה מהתמודדויות מורכבות. הרבה אנשים פונים לקנאביס כדי להימנע מרגשות כמו ריקנות, שעמום, חוסר ביטחון ועצבות.
יש מי שמוצא נחמה באוכל, ויש מי שמוצא נחמה בקנאביס.
בשל הייחודיות של ההתמכרות הזאת, לפעמים קשה יותר לזהות אותה. כדי לעשות זאת, כל מי שנמצא בתקופה של עישון קנאביס כל יום צריך לשאול את עצמו שאלה אחת:
אני עושה את זה כי עישון קנאביס כל יום מסב לי הנאה, או שאני רוצה להפסיק – או לפחות להפחית – אבל זה קשה לי?
למה קשה לי להפסיק עם הקנאביס?
כמו שכבר ציינו מקודם, אחד מכל 10 צרכני קנאביס יפתח תלות כזו או אחרת בסם. חלקם הגדול ינסה בשלב כזה או אחר להפסיק עם ההרגל הזה – אבל רבים מהם יגלו שזה יותר קשה ממה שהם חשבו.
למעשה, כמחצית מהמשתמשים בקנאביס שמנסים להיגמל מההרגל הזה, נתקלים בתסמיני גמילה, שמקשים עליהם להפסיק לצרוך מריחואנה או אפילו להפחית את השימוש בה.
הגמילה שלך יכולה להתחיל!
טיפול פרטני בשיטת ה-CBT המוכחת כיעילה בטיפול עם התמכרויות
עם אהרון סיסו – מטפל מומחה בהתמכרויות
תסמיני גמילה מקנאביס
"סינדרום גמילה מקנאביס" הוא השם שקיבלו תסמיני הגמילה בספרות הרפואית. הסינדרום הזה כולל כמה ומכמה תופעות לוואי של הפסקת שימוש במריחואנה. חלק מהתסמינים האלה נפוצים יותר וחלקם נפוצים פחות.
נגמלים רבים מקנאביס מתקשים לעשות זאת בשל התסמינים האלה, שעבור חלקם הם עשויים להיות אפילו קשים מאוד.
רשימת תופעות הלוואי של גמילה ממריחואנה כוללת בין השאר תופעות שמשפיעות על השינה: נדודי שינה, קשיים להירדם, חלומות ברורים מאוד וסיוטי לילה, חלומות רגשיים מאוד והזעה מוגברת במהלך השינה.
עם זאת, תסמיני הגמילה אינם כוללים רק הפרעות שינה, אלא תופעות שמשפיעות גם על היום יום: כאבי ראש, פגיעה בתיאבון, חרדות, עצבים, כעסים וכמובן – רצון עז להמשיך ולצרוך מריחואנה.
כאשר מדובר בהפסקה של עישון קנאביס יומיומי – הסבירות להתקל בתסמינים האלה גוברת, והם גם צפויים להיות קשים יותר מאשר שימוש ספורדי פה ושם, או "שימוש חברתי" בקנאביס.
ישנם תסמינים נוספים לגמילה מקנאביס. הם פחות נפוצים בקרב נגמלים, אך אין ספק כי כאשר מדובר בהפסקה של עישון קנאביס יומיומי – הסיכוי להתמודד עם התסמינים האלה מזנק. בין התסמינים האלה ניתן למנות רעידות, הזעה מוגברת (גם במהלך היום ולא רק במהלך הלילה), צמרמורות, כאבי בטן ודיכאון.
חשוב לזכור שלצריכת קנאביס עלולות להיות השלכות שליליות על החיים שלנו, ולא רק במידה וננסה להיגמל מההרגל הזה, או אפילו רק להפחית אותוח
תופעות לוואי של עישון קנאביס יומיומי
לצריכת קנאביס עלולות להיות תופעות לוואי מגוונות. תופעות הלוואי האלה עלולות להתרחש גם בשימוש חד-פעמי, אך כאשר מדובר בעישון קנאביס כל יום – הסיכוי להתרחשות התסמינים האלה עולה פי כמה וכמה.
אחת הסכנות בשימוש בקנאביס כל יום היא הנזק לריאות. צרכני קנאביס רבים מעשנים מריחואנה, ובדרך כלל עושים זאת יחד עם טבק. לעישון יש השפעה על מערכת הנשימה.
דמיינו שאתם עומדים ליד מדורה והעשן מגיע אליכם. לא נעים, נכון? אותו דבר קורה כאשר אתם מעשנים. אמנם זו לא מדורה או שריפה גדולה, אך היא ממוקדת ישר לריאות שלכם.
אנחנו לא רואים צורך להרחיב פה על השפעות הטבק, מכיוון שכולם כבר מכירים את הסכנות בעישון. יחד עם זאת, כדאי לדעת שישנם לא מעט צרכני קנאביס שהגיעו למצב של עישון קנאביס יומיומי פשוט בגלל שהם מכורים לטבק.
מצד אחד, הם מרגישים שהם לא באמת מעשנים סיגריות כי "זו רק שאכטה", אבל מצד שני, הם מעשנים הרבה יותר קנאביס בגלל שהגוף שלהם רוצה את הטבק.
בנוסף, עישון קנאביס יומיומי צפוי לפגוע בריכוז ובעירנות. תופעת הלוואי הזאת קריטית למי שעוסק במכשירים מסוכנים או בנהיגה.
ישנם צרכני קנאביס רבים שמרגישים שהמוח שלהם אינו חד כפי שהיה בעבר. לפעמים קשה להסביר את זה במילים, אבל הם מרגישים איטיות וחוסר חדות. קשה יותר לנהל תהליכים מורכבים בעבודה, הרבה יותר דברים נופלים בין הכיסאות ולפעמים זה מגיע למצב שבו מילים "נעלמות" ויש קושי מסוים להתבטא.
בסופו של דבר, בין החומרים הפעילים שקיימים בקנאביס, יש גם חומרים שמשפיעים על האזורים במוח שאחראים על למידה, קשב וזיכרון. עישון קנאביס יומיומי ישפיע הרבה יותר על החלקים האלה.
סדנה לגמילה מקנאביס שתחזיר לך את השליטה לשגרה
במידה ואתם רוצים להפסיק עם ההרגל הזה של עישון קנאביס יומיומי, אבל לא מצליחים לעשות את זה לבד, חשוב לנו שתדעו שאתם לא לבד.
אלפי ישראלים מתמודדים עם התמכרות לקנאביס, ועם תסמיני גמילה לא פשוטים, שמקשים עליהם להפסיק עם המריחואנה בכוחות עצמם.
שאלות נפוצות
האם עישון קנאביס יומיומי פוגע בבריאות?
לשימוש בקנאביס יש תופעות לוואי. שימוש יום יומי עלול להגביר את תופעות הלוואי האלה, ולהגדיל את התלות שאנחנו מפתחים בגראס.
הרבה אנשים צורכים קנאביס מדי יום כדי להשקיט רגשות ומחשבות לא נעימות, ותחושות של ריקנות ושעמום.
אם קשה לך לצאת מהלופ של עישון קנאביס כל יום, אנחנו מזמינים אותך לסדנה שתעניק לך כלים פרקטיים להחזרת השליטה בחיים ובמריחואנה.
כל הפרטים על הסדנה לגמילה מקנאביס כאן.
האם קנאביס ממכר?
כן. מחקרים שונים מראים כי 10% מצרכני הקנאביס מפתחים תלות מסוימת בסם. כאשר הם מנסים להיגמל ולהפסיק לצרוך מריחואנה, מחציתם יתמודדו עם תסמיני גמילה.
תסמיני הגמילה האלה, שכוללים תסמינים פיזיים כגון כאבי ראש וגם תסמינים פסיכולוגיים.
אם פיתחת תלות בקנאביס וקשה לך להפסיק בכוחות עצמך – ייתכן שסדנת הגמילה מקנאביס היא הפתרון המושלם בשבילך.