קנאביס הפך עם השנים לסם מאוד פופולרי. מיליוני בני אדם ברחבי העולם נהנים לצרוך אותו מדי פעם, אך לא רבים יודעים מהי באמת השפעת מריחואנה על המוח.
המריחואנה מגיעה מצמח הקנאביס. הצמח נמצא בשימוש נרחב לתוצרים שונים, למוצרי קוסמטיקה, תוספי תזונה, כתרופה לטיפולים רפואיים כמו דלקות וכאבים כרוניים.
תוצרי הצמח כדוגמת המריחואנה משמשים לצרכי פנאי והנאה. משתמשי הסם נהנים מתחושת רוגע ושלווה, ניתוק זמני מדאגות היום יום. מריחואנה מכילה רכיבים המסייעים בשיכוך כאבים כרוניים וסיוע לשינה רגועה.
עוד נטען על החומר כי הוא מסוגל לסייע לחולי טרשת נפוצה ולחולי סרטן המטופלים בכימותרפיה בכך שהוא מקל על תופעות שונות מהן הם סובלים.
יחד עם זאת, חשוב להבין שלסם יש השפעה על המח עצמו ועל תהליכים שקורים בו ואין להקל בכך ראש. השפעת המריחואנה על המח קיימת בצורות שונות אותן נסקור בהמשך המאמר.
מהי השפעת מריחואנה על המוח?
המוח האנושי מורכב מאזורים שונים, שכל אחד מהם אחראי על תפקוד מסויים. צרכני מריחואנה מדווחים על תחושת "כבדות" במוח שמגיעה מיד לאחר נטילת הסם. התחושה מלווה בקושי להתרכז ובביצוע פעולות מוטוריות.
חלק מהמשתמשים הגדירו את התחושה כאילו הפקודות מהמח לא עוברות בצורה תקינה לשאר אזורי הגוף.
הנתון הזה אינו מפתיע את החוקרים שבוחנים את השפעות הצמח הזה. הרי כאשר בוחנים את רכיבי החומר עצמו ניתן למצוא מעל 140 רכיבים שמהווים חומרים פעילים המשפיעים על המח האנושי בדרכים שונות וגורמים לבעיות זיכרון, הפרעות קשב ותחושת נמנום.
התחושות עליהן מדווחים משתמשים רבים נובעות מההשפעה של הסם על אזורים פסיכומוטוריים, אזורים שאחראים על הזיכרון לטווח ארוך וקצר, ועל אזורי קבלת ההחלטות.
חומרת ההשפעה של הסם נגזרת מהכמות שנצרכה מחוזקו וצורת הגידול שלו
תסמיני השפעת מריחואנה על המוח:
פגיעה במוטוריקה
קושי בביצוע פעולות שונות, חוסר תיאום בין היד לעין, וקורדינציה לקויה. במקרים מסויימים צרכן הסם יתקשה בפעולות פשוטות כמו הליכה או הרמת חפץ.
פגיעה בכושר קבלת ההחלטות
במח קיים אזור שתפקידו לסייע בכושר השיפוט, צריכה של מריחואנה בצורה לא מפוקחת יכולה להביא ללקיחת סיכונים שיכולים לסכן את המשתמש.
פגיעה בזיכרון
משתמשי מריחואנה מדווחים על אבדן היכולת לזכור דברים שאירעו לאחרונה עד כדי מצב בו הם לא זוכרים היכן הם נמצאים. ההשפעה על המוח באזור שאחראי על הזיכרון המרחבי והזיכרון לטווח קצר יכולה לגרום לצרכן הסם ללכת לאיבוד. במידה ומדובר בפעילות של נהיגה היא יכולה להיות קטלנית ומסוכנת.
מעבר לכך, צריכת סם המריחואנה עלול לפתח סכיזופרניה, חרדה ודיכאון. כמו כן, אחת מהשפעות קנאביס על המוח היא החמרה של מחלות נפש שונות, ובהן מאניה-דיפרסיה.
חשוב לדעת שקנאביס משפיע על עוד איברים בגוף פרט למוח, והוא עלול להוביל בין השאר לברונכיטיס ולבעיות נשימה.
השפעת הסם משתנה מאדם לאדם. לחלק ההשפעה תהיה על חלקים נרחבים יותר של המוח ולחלק פחות.
להשפעת הסם יש תלות גם בגיל המשתמש. השפעת מריחואנה על המוח בגיל צעיר משמעותית יותר כיוון שהוא עדין בשלבי התפתחות. בגיל בוגר ובצריכה מבוקרת הנזק יכול להיות קטן ואפילו לא מורגש.
ישנם סוגי מריחואנה מרוכזים יותר, כאלו שמגדלים במעבדות ובגידולים הידרופוניים מתקדמים, וכאלה שנעשו בהכלאות שונות. אלו חזקים יותר באופן משמעותי והשפעתם על המח יכולה להיות גבוהה ב-15 אחוז יותר ממריחואנה רגילה.
החומר שאחראי על תחושת הניתוק וההשפעה על המוח הוא THC והוא זה שאחראי על ההשפעה של הסם ועל השינויים הקוגנטיביים שיווצרו כולל תופעות לוואי של עירפול ירידה בקצב הלב, בנשימה ובלחץ הדם.
כאשר מנסים להיגמל מהחומר שמשרה ערפול ורוגע נתקלים בתופעה הפוכה, הגוף מגיב בעוררות יתר מה שמקשה על השינה. בנוסף חלה עליה בקצב הלב ועליה בלחץ הדם.
חשוב להבין שהתופעות האלה מאפיינות תהליכי גמילה. צרכני מריחואנה המבקשים להיגמל מדווחים על תופעות שונות של תסמיני גמילה שגורמים להם לסבל רב, כאבים הקאות וקשיים בפעילויות מוטוריות.
הסכנות הטמונות בצריכת מריחואנה
צריכה מתונה ומבוקרת של מריחואנה נחשבת לכזו שלא מזיקה, מכיוון שהשפעת מריחואנה על המוח במקרה כזה תהיה מועטה.
מריחואנה אמנם נכללת בקטגורית הסמים הקלים. אך העובדה הזו לעיתים יכולה להטעות, מכיוון שצריכה קבועה, גם אם היא למטרות רפואיות, לשיכוך כאבים או לתחושת הנאה וניתוק, עלולה לגרום להתמכרות לקנאביס.
לעיתים תחושת השליטה והאשליה שניתן להפסיק מתי שרוצים יכולה להטעות. הגוף מתרגל וההשפעה של המריחואנה על המוח קטנה, במצב כזה נדרשת מנה יותר גדולה כדי ליצור את אותו אפקט. התלות בסם גוברת וכשנדרשים להעלות את הכמויות הנזקים יכולים להיות כבדים יותר ובשל כך הגמילה תהיה קשה.
כשנמצאים בנקודה הזו שהגוף דורש את הגדלת הכמות אך ההיגיון הבריא אומר שזה הזמן לצמצם את השימוש בקנאביס, נתקלים בקושי. הקושי נובע מההתמכרות לתחושת הרוגע שמקנה הסם.
השפעת המריחואנה על המוח יכולה להיות הרסנית בטווח הארוך ולכן חשוב להקשיב להיגיון הבריא. נכון, בהתחלה הגמילה עלולה להיות מלווה בקשיים.
נגמלים רבים מדווחים על תופעות לוואי קשות שמלוות את תהליך הגמילה. תופעות אלו מכונות סינדרום גמילה מקנאביס. מדובר בתופעה שנכנסה לספרות הרפואית ויכולה לגרום לעצבנות, אגרסיות, כאבים, נידודי שינה קשים ועוד.
מכלול התסמינים עלולים לייאש כל אחד שמנסה להיגמל ממריחואנה, ולגרור אותו חזרה לזרועות הסם. חשוב להבין שמדובר בתופעות זמניות והן חולפות ועימם התלות בסם המריחואנה.
אם קיבלתם החלטה להיגמל, זו כבר התחלה טובה. הגמילה יכולה להביא לתיקון הנזקים שנגרמו למוח. התמכרות למריחואנה אינה גזרת גורל, וכל אחד יכול להיגמל באמצעות ליווי בתהליך הגמילה ועזרה מקצועית אישית.
זו אינה בושה והרבה מעשנים, שחיו בתחושה שהם שולטים בצריכת הסם ורק אם ירצו יגמלו, שגו בהערכתם. בפועל, האתגר קשה ולא כולם מצליחים לצלוח אותו בכוחות עצמם.
צמח הקנביס על כל נגזרותיו יכול למכר אך מדובר במצב הפיך וניתן לתקן את השפעת מריחואנה על המוח ולהחזיר אותו לתפקוד מלא, לחזור במהירות לנהל חיים שגרתיים תקינים, לעבוד, לנהוג ולחדד את הזיכרון.