בשנים האחרונות, נרשמו ברחבי העולם שינויים חסרי תקדים בכל מה שנוגע למדיניות השימוש בקנאביס – בין אם מדובר בשימוש לצרכים רפואיים ובין אם מדובר בשימוש לצרכי פנאי. השינויים המרחיקי לכת האלה אמנם עדיין בחיתולים, אך כבר ניתן לבחון את ההשפעות הראשונות שלהם על החברה.
מחקרים שונים מנסים לבדוק האם מגמת הלגליזציה העולמית, וההיתר להשתמש בקנאביס רפואי במקומות שונים בעולם עלולים לגרום לעלייה בשימוש בסמים האלה או לתופעות אחרות.
אחד המחקרים האלה פורסם בשנת 2019 במגזין האמריקני לשימוש בסמים ובאלכוהול (The American Journal of Drug and Alcohol Abuse) על ידי רוזאנה סמארט ורוזאלי ליקארדו פאקולה מארגון המחקר RAND האמריקני.
המחקר של השתיים, Early evidence of the impact of cannabis legalization on cannabis use, cannabis use disorder, and the use of other substances: Findings from state policy evaluations, נועד לבחון את ההשפעה של שינוי המדיניות בנוגע לשימוש בקנאביס, והגיע לכמה ממצאים מעניינים.
במחקרן, הן סקרו מחקרים אחרים שעסקו בהשפעות של חוקי קנאביס רפואי וחוקי קנאביס לשימוש פנאי על החברה, והאם הם משפיעים גם על שימוש באלכוהול, באופיודים או בחומרים אחרים.
מתוצאות המחקר שלהן עולה כי השינויים התומכים בשימוש בקנאביס לצרכים רפואיים הביאו להגברת השימוש בקנאביס בקרב מבוגרים, אך לא בקרב מתבגרים.
בנוסף, כאשר הוראות החוק הקשורות לאספקת הקנאביס אינן מוסדרות מספיק, הדבר עלול להוביל לעלייה בהתמכרות לקנאביס. בכל הנוגע לשימוש באופיואידים, הרי שחוקים כאלה, כל עוד הם מוסדרים וברורים כמו שצריך, יכולים לצמצם את הנזקים הקשורים לכך. בכל הנוגע לשימוש באלכוהול וטבק, המחקר לא מצא קשר בין השניים.
במקביל, בכל הנוגע לשימוש בקנאביס לצורכי פנאי, עורכות המחקר מציינות כי התחום המחקרי הזה עדיין בחיתוליו, אך כבר כיום ניתן לראות השפעה מועטה על שכיחות השימוש בקנאביס למתבגרים, ועלייה פוטנציאלית בשימוש של סטודנטים.