במדינת ישראל צריכת קנאביס מותרת אך ורק לשם מטרות רפואיות. צריכה של קנאביס למטרות אישיות בלבד, היא אסורה על פי חוק.
כדי לגדל ולמכור קנאביס, כמו גם כדי לרכוש אותו לצרכים רפואיים, יש להחזיק ברישיון. רגולציית הקנאביס בישראל נועדה להבטיח אספקת קנאביס למטרות רפואיות לאלה הזקוקים לכך, תוך שישנה מניעה של זליגת הסם אל מעבר לכותלי השימוש הרפואי.
לפניכם כל מה שאתם צריכים לדעת על הרגולציה בתחום הקנאביס בישראל.
היסטוריה קצרה של רגולציית הקנאביס
צריכת צמח הקנאביס לשימושים רפואיים, טקסיים ואפילו לשימושים נהנתניים החלה לפני שנים רבות, כאשר ישנן עדויות לכך שנעשה בו שימוש עוד לפני העת החדשה.
בשנות השלושים של המאה הקודמת, נאסר הקנאביס בארצות הברית לגמרי, כך גם במדינות אחרות ברחבי העולם. כיום עדיין אסורה צריכת הקנאביס במדינות רבות, אך השימוש הרפואי בו הפך לנפוץ יותר.
הרגולציה בישראל
בישראל הקנאביס מוגדר כסם מסוכן בפקודת הסמים המסוכנים (הנוסח החדש). בשנת 2011 החליטה ממשלת ישראל על פיקוח והסדרת מקור לאספקת קנאביס למטרות רפואיות ולמחקר.
בהתאם לאמנה היחידה לסמים נרקוטיים לסמים נרקוטיים 1961, הוחלט כי היחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) במשרד הבריאות תשמש כסוכנות ממשלתית, המסדירה את כל הקשור בפיקוח, ייצור וטיפול באמצעות קנאביס רפואי.
בעקבות החלטת הממשלה הוקמה הוועדה הבין משרדית, שבה משתתפים נציגים מגופים ממשלתיים שונים כמו: משרד הבריאות, משרד האוצר, ביטחון הפנים, משטרת ישראל ועוד.
המלצות הוועדה הבין־משרדית נועדו להנחות על הצעדים הנדרשים להסדרת סוגיות החקיקה הקשורות בקנאביס. בשנת 2017 המליצה הוועדה על התרת ייצוא קנאביס המיוצר במדינת ישראל, תחת הגבלות מוגדרות.
כחלק מהרפורמה של יק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות), הוחלט גם על תקן בקרת האיכות והייצור של הקנאביס לשימוש רפואי ומחקרי. זהו תקן GMP המפרט בדיוק כיצד צריכים להתנהל תהליכי הייצור, השילוח והמחקר.
הרגולציה בעולם
בעולם ישנן מדינות המחמירות יותר בעניין צריכת הקנאביס וישנן מדינות המחמירות פחות. למשל, בקנדה ובמדינות מסוימות בארצות הברית, מותרת הצריכה של הסם לשימוש עצמי. אך במדינות אחרות אסור הייצוא, הסחר, השימוש והגידול העצמי.
ישנן מדינות שבהן יש מדיניות אי־הפללה, כלומר צריכת הקנאביס עדיין אינה חוקית, אך השימוש בצמח אינו מוגדר כעבירה פלילית.
לצד זאת ישנן מדינות המאשרות שימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, כפי שהדבר מותר במדינת ישראל. ישנן מדינות שבהן ישנה אי־הפללה, אך ורק בנושא השימוש העצמי וכאלו שבהן אי־ההפללה רחב יותר.
ההבדלים בין ישראל לשאר העולם בתחום רגולציית הקנאביס
ההבדל הגדול ביותר בין הרגולציה של הקנאביס בישראל לרגולציה של הקנאביס בעולם, הוא ההחמרה המובהקת של מדינת ישראל בכל הקשור לצריכת קנאביס לשימוש אישי.
כלומר, השימוש במדינת ישראל מותר אך ורק לצרכים רפואיים או מחקריים. יחד עם זאת חשוב לציין כי בתחום הקנאביס המיועד לצרכים רפואיים, ישראל בהחלט עומדת בחזית, בשל הרפורמה שמטרתה לספק לצרכני הקנאביס הרפואי גישה מוסדרת לקנאביס, לצד פיקוח מחמיר על איכות הקנאביס, אופן גידולו ואף אופן השילוח שלו.
הקשר בין גמילה מקנאביס וקנאביס רפואי
צרכני קנאביס הרוכשים את הצמח לשם עישון ממקורות שאינם חוקיים, מפתחים לא פעם תלות ואף התמכרות המשפיעה על איכות חייהם.
במקרים שבהם צרכנים אלה מנסים להיגמל מעישון הקנאביס, הם עשויים לחוות תסמיני גמילה קשים. אחת הדרכים להיגמל מעישון הקנאביס היא לעבור לצריכת קנאביס רפואי, שבו רמות ה-THC, הרכיב הפסיכו־אקטיבי בסם נמוך יותר.
כמו כן, את הקנאביס הרפואי אפשר לצרוך גם בצורת טיפות, כך ניתן להיגמל בקלות רבה יותר גם מהעישון מבלי לוותר על האיכויות הטובות של צריכת הקנאביס.