הפרעת שימוש בקנאביס הוא מונח פחות מוכר שמתייחס להתמכרות לקנאביס. ישנם המון צרכני מריחואנה שלא מכירים את המונח הזה, או את העובדה שקנאביס עשוי לגרום להתמכרות. יותר מכך, ישנם המון צרכנים של הסם הזה שמשוכנעים כי קנאביס לא יכול לגרום להתמכרות, או שאין לו בכלל תופעות לוואי שליליות.
אם אתם רוצים לדעת יותר על הפרעת שימוש בקנאביס, ועל התמכרות למריחואנה, הגעתם למקום הנכון. במאמר הזה נתייחס לכל מה שצריך לדעת על ההתמכרות הזאת.
אבל לפני כן, חשוב לנו לציין משהו, שאולי לא ברור לכל אחד ואחת: אם אתם מרגישים שהקנאביס השתלט עליכם, שאתם מעשנים יותר ממה שאתם רוצים, וקשה לכם להפסיק – אתם לא לבד. זה טבעי, זה קורה להרבה אנשים, והכי חשוב: עם העזרה הנכונה גם אתם יכולים לצאת מזה.
האם יש התמכרות לקנאביס?
לשאלה האם יש התמכרות לקנאביס יש תשובה אחת ברורה, שמגובה גם במחקרים וגם בעדויות מהשטח: כן, יש דבר כזה התמכרות לקנאביס. למרות שמדובר בחומר טבעי (וגם על זה נדבר בהמשך), הוא עדיין עלול לגרום להתמכרות.
ישנם אנשים שמדמיינים מכורים לקנאביס כמו אותם מכורים לסמים קשים שניתן לראות לפעמים מסתובבים ברחובות שלנו, וחלקם נראים כמו אנשים חיים-מתים. חשוב לציין שהתמכרות לקנאביס, או בשמה השני "הפרעת שימוש בקנאביס", היא בדרך כלל התמכרות אחרת, מתונה יותר מזו שנגרמת משימוש בסמים קשים.
האם קנאביס רפואי ממכר?
כן, גם קנאביס רפואי עלול לגרום להתמכרות. בשורה התחתונה, קנאביס רפואי הוא קנאביס רגיל, אלא שהוא מגודל בתנאים אידיאליים ומדוייקים, ועובר בדיקות שונות. יחד עם זאת, החומרים הפעילים שבו הם אותם חומרים פעילים בקנאביס "רגיל".
מה גורם להפרעת שימוש בקנאביס?
הפרעת שימוש בקנאביס הוא מצב שבו אדם צורך קנאביס בתדירות גבוהה יותר ממה שהוא באמת רוצה, או בכמויות גדולות יותר. למעשה, מדובר על מצב שבו השימוש בקנאביס נעשה למרות שהאדם כבר לא מעוניין לעשות זאת, או שהוא מעוניין לעשות זאת פחות ממה שהוא צורך בפועל.
ישנם מספר גורמים להפרעת שימוש בקנאביס. ברוב המקרים, המקור להתמכרות הזאת הוא נפשי, והיא מגיעה ממקום של בריחה או הימנעות ממצבים ומרגשות מסויימים.
במקרים רבים, אנשים פונים לקנאביס כדי שלא להתמודד עם רגשות שונים, או לעמעם אותם. הרבה פעמים מדובר על רגשות של חוסר ביטחון, אכזבה, בעיות בהערכה עצמית וכיוצא בזה. מדובר ברגשות שקשה לנו להתמודד איתם, ולפעמים הדרך הקלה ביותר היא פשוט להעלים אותם על ידי עישון קנאביס.
ישנם אנשים שבמקום להתמודד עם רגשות כאלה, הם מעדיפים לפתוח את המקרר ולאכול משהו, ואז הם ייחשבו מכורים לאוכל או לסוכר. אחרים ילכו לקניון ויקנו לעצמם דברים שהם לא באמת צריכים, והם עלולים להיחשב למכורים לקניות. יש כאלה שפשוט יעדיפו לעשות ספורט, ואז הם מכורים לספורט.
הקושי שלנו להתמודד עם רגשות ותחושות לא נעימים, גורם לנו פעמים רבות למצוא מפלט זמני ומהיר על ידי בריחה. הבריחות האלה משפיעות על מנגנון התגמול שיש לכל אחד ואחת מאיתנו במוח, וגורמות להפרשת חומרים כימיים שגורמים לנו להרגיש טוב יותר עם עצמנו בטווח הקצר.
בנוסף, אי אפשר להתכחש לכך שפעמים רבות שימוש בקנאביס, בעיקר בשלבים הראשונים עוד לפני שזה הופך להתמכרות, הוא פשוט כיף. THC, החומר הפסיכואקטיבי שנמצא בקנאביס גורם לנו לתחושת שמחה ואופוריה, וה-CBD מרגיע.
כאשר אנחנו מדברים על שימוש בקנאביס שנרכש על ידי גורמים כאלה ואחרים, לא תמיד אנחנו יודעים מה התהליך שהחומר עבר לפני שהוא הגיע לצרכן הסופי. ישנם לא מעט סוחרים ומגדלים שמוסיפים לסם חומרים סינתטיים כאלה ואחרים כדי להגביר את התחושה שהוא נותן. ייתכן גם כי חומרים אלה גורמים להתמכרות מעבר לקנאביס עצמו.
איך מטפלים בהפרעת שימוש בקנאביס?
ישנם מספר דרכים להתמודדות עם הפרעת שימוש בקנאביס. ישנם מכוני גמילה סגורים שדורשים ניתוק משגרת החיים לתקופת זמן מסוימת, וניתוק מהאנשים שאנחנו אוהבים ומכירים, על מנת ליצור סביבה סטרילית ללא הפרעות.
ישנן קבוצות שפועלות לגמילה מקנאביס בשיטת 12 הצעדים. מדובר בשיטה שיכולה לעזור מאוד למכורים רבים, אך ישנם לא מעט אנשים שהשיטה הזאת לא מתאימה להם, ועלולה לגרום לתוצאות הפוכות. הסיבה לכך נעוצה בדרך כלל בעובדה שהתהליך דורש שינוי משמעותי בחיים, שלא מתאים לכל אחד.
לא מעט מכורים לקנאביס מעדיפים לפנות לטיפול אישי, אחד על אחד. אהרון סיסו, שמטפל במכורים לקנאביס בשיטת ה-CBT שהוכחה כיעילה בטיפול בהתמכרויות, מעניק טיפולים אישיים כאלה (גם באונליין), וצעד אחר צעד הוא מקלף את השכבות ומגיע לנקודה העמוקה ביותר שעליה יושבת ההתמכרות לקנאביס.
במקביל לדקירת אותה נקודה, המטופלים שלו עוברים תהליך שבמהלכו הם לומדים דרכים חדשות להתמודדות עם אותם רגשות ותחושות שגורמים להם לפנות לקנאביס, וכך הם תופסים בחזרה את השליטה על החיים שלהם, ועל הקנאביס.
סיכום
הפרעת שימוש בקנאביס היא תופעה הרבה יותר נפוצה ממה שרוב הציבור חושב. למעשה, מחקרים גילו כי אחד מכל עשרה משתמשים מפתח תלות כזו או אחרת בסם, וחצי מהם נאלצים להתמודד עם תסמיני גמילה לא פשוטים, כאשר הם מנסים להיגמל ממריחואנה.
אם אתם מרגישים שאיבדתם את השליטה על הקנאביס, ואתם צורכים יותר ממה שאתם רוצים – פנו לקבל עזרה מגורם מקצועי. זו התמודדות לא פשוטה, אבל אנחנו יודעים שלכל אחד ואחת מכם יש את הכוח לנצח את ההתמכרות הזאת!