צרכני קנאביס רבים התחילו עם הסם הזה כחלק מתרבות הפנאי שלהם, עם חברים או בזמן הפנוי. חלקם גילו כי פתאום קשה להם להפסיק את השימוש בו, וכשהם מנסים – הם נתקלים בתסמיני גמילה מקנאביס.
אחרי שנים רבות שבהן צמח הקנאביס קיבל יחס שלילי, והרשויות השונות התייחסו לצרכני קנאביס כמו אל משתמשי סמים קשים – בתקופה האחרונה הוא זוכה לעדנה מחודשת.
יותר ויותר מדינות מאשרות שימוש בקנאביס רפואי, ויש גל של מדינות שמאשרות שימוש בקנאביס אפילו לצורכי פנאי.
שינוי המגמה הזה גורם למשתמשים רבים לחשוב שאין שום רע בצריכת קנאביס, אך חלקם מגלה שהשימוש התמים עלול לגרום למעגל שהם לא מצליחים לצאת ממנו.
כאשר הם מנסים להפחית או להפסיק לעשן קנאביס, הם מגלים שיש לגמילה מקנאביס תסמינים שמשפיעים על הגוף ועל הנפש – והם הופכים את הפסקת העישון לפעולה קשה מאוד שהרבה פעמים נוחלת כישלון.
לאחרונה הוא זוכה לפופולאריות ויוחסו לו אף סגולות ריפוי שונות. את חלק מהסגולות הרפואיות של הצמח ניתן להשיג באמצעות צריכה מבוקרת ומפוקחת. חשוב להבין כי מדובר בצמח שנועד לשימושים שונים ומגוונים. נניח שמן ההמפ המופק מזרעיו יעיל ומשמש לטיפולים קוסמטיים שונים הוא בעל תכונות שמסייעות בהרגעת העור. בכלל זרעי צמח הקנביס עשירים בחלבון ונוגדי חמצון.
על אך האמור, צמח הקנאביס על כל נגזרותיו (מריחואנה וחשיש) אסור לצריכה במרבית מדינות העולם גם אם זה לצרכים רפואיים.
הסיבה לכך נובעת מהתלות שנגרם לצורך בצמח, התלות מתבטאת ברצון לצרוך עוד ועוד ללא שליטה ובכמויות שהולכות וגדלות. הצורך בהגדלת כמות הסם משימוש לשימוש נובע מכך שהגוף מתרגל ונדרש יותר חומר כדי לקבל את השפעת הסם.
תופעות הלוואי הקשות של הסם מתבטאות בעיקר בצריכה קבועה ויומיומית, כשההשפעה השכיחה היא על המוליכים העצביים שמעורבים באזורים שונים במח ומביאים לאבדן זיכרון לטווח קצר, פעילות מוטורית מומרצת בצריכה מועטה ומואטת בצריכה גבוהה, פגיעה בתפקוד, דיכאון ועוד.
כמות ה-THC הנמצאת בסם היא זו שקובעת את חוזקו והשפעתו. לא רק שהצמח ממכר, הוא גם משבש את אורח החיים. תופעות הלוואי הקשות פוגעות משמעותית ביכולת הקוגנטיבית, ובשיקול הדעת. צריכת קנאביס באופן קבוע מונעת ניהול שגרת חיים סדירה כמו עבודה לימודים וחיי משפחה.
מעבר לכך, מדובר במוצר יקר. ככל שהצריכה עולה כך ההוצאה הכלכלית גדלה. במקרי התמכרות קיצוניים ההוצאה מביאה את צרכן הקנאביס למצב בו הוא מאבד את כל הונו ורכושו לטובת הסם.
מהם תסמיני גמילה מקנאביס ?
ישנם כמה תסמינים נפוצים שעלולים להקשות על כל מי שמנסה להיגמל מצריכת קנאביס:
- עצבנות ואי שקט
- רעידות
- אגרסיות והתקפים
- בעיות שינה
- חוסר תיאבון
- כאבי בטן
- דכאון
מעשני קנאביס שמאסו בשליטת הצמח בחייהם מבקשים להיגמל, אך מדווחים על תהליך שכולל תסמיני גמילה מקנאביס שאינם פשוטים.
ככל שתקופת הצריכה של הצמח ארוכה יותר כך השינויים הקוגנטיביים שנוצרים מעמיקים. ההבראה לאחר צריכה ממושכת ארוכה והגמילה על כל תסמינה נעשית מורכבת יותר.
נגמלים רבים המבקשים להפסיק את השימוש נתקלים בתסמיני גמילה מקנאביס ההפוכים ממצב הצריכה שלו. אם נניח בעת צריכת הקנאביס הם מרגישים עירפול ירידה בקצב הלב ובנשימה ולחץ דם נמוך.
בעת גמילה מהצמח יחושו תסמינים הפוכים כמו עוררות יתר, עליה בקצב הלב ועליה בלחץ הדם. אך לא רק זאת, ישנם תסמינים נוספים אפשריים כדוגמת: כאבי ראש בדרגות שונות, בחילות, הקאות, הזעה מוגברת, כאבים בגוף, הזיות שונות ועוד.
חשוב להבין שמדובר במשהו זמני והכל עובר בסוף. תחושת הרווחה שמגיעה אחרי שווה את כל התהליך. כאשר הגמילה מתבצעת ללא תמיכה וליווי אישי תסמיני הגמילה מקנאביס יכולים לגרום לייאוש ומשם יהיה קל מאד לחזור לסם ובכך להחמיר את המצב עוד יותר.
סיוע בגמילה עוזר להתגבר על תסמיני הגמילה מקנאביס
גמילה יעילה מקנאביס מחייבת במקרים רבים התערבות של אנשי מקצוע ותמיכה לאורך כל התהליך עד להחלמה המלאה. אצל מרבית הנגמלים מדובר בתהליך שכולל שינוי הרגלים משמעותי.
מרבית מעשני הקנאביס מגיעים לשם בגלל השפעה חברתית ולכן הימנעות מסביבה של מעשנים היא קריטית להצלחה בתהליך.
מדובר בקושי כפול בייחוד אחרי תקופת עישון ארוכה. גם שינוי הרגלים וגם התמודדות עם תסמיני גמילה מקנאביס, מצב שיכול להביא ליאוש ולחזרה לצריכת הסם.
הפתרון הכי יעיל שניתן לקבל זה תמיכה, אבל רק כזו שנעשית על ידי אנשי מקצוע שמבינים את שלבי התהליך על כל היבטיו. תמיכה כזו שלוקחת בחשבון את צרכי הנגמל מצבו הנפשי ומסייעת בהקניית ארגז כלים להתמודדות עם כל תסמיני הגמילה מקנאביס.
גם לסביבה תומכת יש השפעה משמעותית על הצלחה הגמילה. בדיוק כפי שסביבה והשפעה חברתית גורמת לשימוש בו. התמיכה הסביבתית מהמשפחה והחברים הקרובים צריכה להתמקד בהכלה והבנה ופחות בביקרות. בנוסף לחידוד המסר של המשמעות ההרסנית שיש לסם על הבריאות והתפקוד בחיי היום יום.
טיפים להצלחה בגמילה מקנאביס
גמילה מוצלחת מקנאביס נעשית באמצעות ליווי מקצועי אך גם תלויה ברצון של הנגמל ובמוטיבציה שלו. כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה יש להבין את הסיכונים שבעישון, את הנזקים הרבים התלות וההשפעה על אורח החיים.
לתהליך הגמילה יש להגיע מוכנים, במודעות מלאה לכך שלא מדובר בקסם יש קשיים בדרך ויש תסמיני גמילה מקנאביס שיכולים להיות לא קלים ולהקשות על ניסיונות הגמילה.
אנו קוראים לכם דבר ראשון לא לפחד לקבל סיוע מכל גורם אפשרי. ניתן בכל שלב להתייעץ עם רופא, לצרוך תרופות ומשככי כאבים להקלה. להיעזר בקבוצת תמיכה ולקבל מוטיבציה מנגמלים שצלחו את הדרך. אך אסור להביט אחורה, תמיד לראות את האור בקצה ואת החיים החופשיים, הבריאים והמלאים שמחכים לנגמל.
כחלק מהצלחת הגמילה חשוב לדאוג לחזק את הגוף באמצעות תזונה בריאה עשירה בויטמינים ובכל אבות המזון, לבצע פעילות ספורטיבית מבוקרת ולשהות בסביבה חיובית ובריאה.
חשוב לשתף את המשפחה הקרובה בתהליך, להבהיר את החשיבות הרבה של התמיכה שלהם בתהליך הגמילה.
בריאות הגוף והנפש הכרחית לניהול אורח חיים תקין. אף אחד לא רוצה לסבול במהלך חייו מרפיון שרירים, התקפי חרדה, דיכאון, אובדן זיכרון, אובדן יכולת הדיבור, ובעיות לב. כל אלו תסמינים שיכולים לפקוד מעשני קנאביס קבועים הצורכים את הצמח באופן לא מבוקר וממקורות מפוקפקים.
גמילה מקנאביס והתמודדות עם תסמיני גמילה מקנאביס אינם פשוטים, אך חשוב להבין כי מעל הכל לכל אדם מגיע לחיות אורח חיים בריא ונורמלי עם יכולת ללמוד, לעבוד, לנהוג ולהגשים את כל החלומות האפשריים ללא תלות בשום חומר ואיום תמידי של סכנה קיומית.